Visste du at jomfruhinnen er en myte? Den finnes ikke!
 
 

Åpningstid:
Mandag til fredag 09.00-16.00

Vi tilbyr:
• Individuelle samtaler
• Oppfølging
• Hjelp til å kontakte hjelpeapparatet


 

Jomfruhinne

Er familien din opptatt av at du skal være jomfru eller «ren» når du gifter deg? Må du bevise dette? Har du hatt sex med en gutt og er redd for at dette kan oppdages? Er familien din bekymret for at du ikke lenger er jomfru?

 

jomfruhinnen FINNES IKKE!

Jomfruhinnen finnes ikke, det er en myte. Kvinner har en skjedekrans som varierer i form og utseende. Skjedekransen er svært elastisk og det vil være en åpning inn til skjeden.

Hvis det er sant at jomfruhinnen ikke finnes, hvorfor er det noen som blør?
Det er vanlig å være både spent og nervøs første gang man har sex. Skjeden kan da bli tørr, få rifter og dermed blø litt. Mange tror at dette er et bevis på at jomfruhinnen eksisterer. Det gjør den ikke. Det finnes ingen heldekkende og lukket jomfruhinne.  

 

«Jomfruhinnen sitter mellom ørene, ikke mellom beina»
 


Hvorfor  Tror noen at jomfruhinnen FINNES?

 Myten om jomfruhinnen eksisterer fremdeles. Ingen vet nøyaktig når og hvor myten om jomfruhinnen oppstod, men en antar at den kan være flere tusen år gammel.

Myten om jomfruhinnen brukes blant annet for å kontrollere unge jenters seksualitet. Dette kan bidra til å begrense deres frihet når det kommer til å velge venner og fritids-aktiviteter. En del jenter er svært redde for hva som kan skje dersom foreldre, venner eller øvrig miljø finner ut av at de ikke lengre er jomfru. De kan være engstelige for å bringe skam på familien og at venner og bekjente skal snakke nedsettende om den.

De aller færreste jenter og kvinner blør første gang de har sex.

Jente 16  Det nytter ikke bare å si at jomfruhinna ikke finnes. Hvis du sier det, så er det ingen som tror på deg! Å være jomfru er kjempeviktig. Hvis jeg mista jomfruhinna hadde jeg kun fortalt det til bestevenninnen min som jeg stoler 100 prosent på, ingen andre! Hadde jeg fortalt det til flere hadde det starta rykter og jeg ville garantert blitt stempla som hore.

 
 
 
PÅ TV: I begynnelsen av september hadde TV-nyhetene et innslag om  nødvendigheten av å knuse myten om jomfruhinnen . Sofia Srour (bildet) er en av de mange som krever at jomfrutesting må bli forbudt i Norge.

PÅ TV: I begynnelsen av september hadde TV-nyhetene et innslag om nødvendigheten av å knuse myten om jomfruhinnen. Sofia Srour (bildet) er en av de mange som krever at jomfrutesting må bli forbudt i Norge.

 

Jente 17  Jeg skal til hjemlandet til mamma i sommer, hun har sagt at jeg må til lege der for å sjekke om jeg fremdeles er jomfru. Jeg er superstressa! Jeg har hatt sex med kjæresten min og er redd for hva som kommer til å skje når de finner ut av at jeg ikke er jomfru.

 
 


Kan en legeundersøkelse vise om en jente har hatt sex?

Nei! Ingen kan se om du har hatt sex eller ikke, hverken helsepersonell eller andre. Likevel truer/presser  enkelte foreldre med legeundersøkelse for å sjekke dette. Dette kan være til stor belastning for de jentene det gjelder.

Dersom du ønsker å lese mer om tema, se www.sexogsamfunn.no/sex/forventninger/jomfru-2/

har du behov for å snakke med noen?

Røde Kors-telefonen
Telefon 815 55 201
SMS 926 26 488
E-post info.tvangsekteskap@redcross.no

ANdre du kan snakke med

Sex og Samfunn
ung.no
Fastlege
Helsesøster
Rådgiver på skolen
Minoritetsrådgiver på skolen

 

Fakta

  • Det finnes ikke en lukket og hel jomfruhinne som kan brytes.
  • Jenter har det som kalles for en skjedekrans. Skjedekransen er tøyelig og varierer i utseende. Det gjør at det ikke er mulig å se om du har hatt sex. eller ikke.
  • Det er like vanlig ikke å blø som å blø første gang du har sex.
  • Det er umulig for andre, også helsepersonell, å se om du har hatt sex.
 

Jente 23  Da jeg gikk på kristen videregående var det en del snakk om at man kun bør ha analsex før ekteskapet. Det er ikke sex på ordentlig, liksom


«Jeg vil ikke ha jomfrusjekk i den norske helsetjenesten. Det er ikke helsehjelp. Det er hjelp til undertrykkelse»

Bent Høie, Helse- og omsorgsminister, Aftenposten 6. september 2016