En av grunnene til at unge lever et dobbeltliv, kan være at familien utsetter dem for negativ sosial kontroll
 
 
 

Åpningstid:
Mandag til fredag 09.00-16.00

Vi tilbyr:
• Individuelle samtaler
• Oppfølging
• Hjelp til å kontakte hjelpeapparatet

 

 

Dobbeltliv

Har du en hemmelig kjæreste? En mobil familien ikke vet om? Føler du deg splittet mellom familiens ønsker for din framtid og dine egne ambisjoner? Er du engstelig for at dobbeltlivet kan bli avslørt?

 

En av grunnene til at unge lever et dobbeltliv, kan være at familien utsetter dem for negativ sosial kontroll. Negativ sosial kontroll er dersom du opplever at dine grunnleggende rettigheter til å bestemme over eget liv blir brutt i henhold til din alder og modenhet. Kontrollen kan utøves ved bruk av psykisk press, trusler, tvang og vold. 

Familiens sterke kontroll over dine handlinger, kan føre til at du lever et dobbeltliv eller hemmeligholder store deler av ditt liv.  Det finnes ulike grader av dobbeltliv, med få eller mange skjulte handlinger. For enkelte unge kan dobbeltliv være en strategi for å kunne leve det livet de selv ønsker.  

Konsekvensen av å leve et dobbeltliv kan være at det blir vanskelig å holde styr på hva du sier og gjør, og hvilken informasjon du gir til ulike personer. Du kan være redd for hva som vil skje dersom dobbeltlivet blir avslørt. Vil familien din bli skuffet eller sint? Kan du risikere å bli utstøtt eller bli utsatt for æresvold?

Å være i en slik situasjon er utfordrende. Kanskje har du dårlig samvittighet eller synes det er vanskelig å leve på denne måten? Dersom kontrollen er så sterk at du oppfatter den som hemmende på det livet du ønsker å leve, har du kanskje behov for å snakke med noen. 

 
 

Familien mener at «bra» jenter ikke skal ha kjæreste før de blir gift. Derfor føler jeg at jeg må lyve til dem om hvem jeg er sammen med og hvor jeg er.
— Jente 15
 

HAR DU BEHOV FOR Å SNAKKE MED NOEN?

Røde Kors-telefonen 
Telefon 815 55 201
SMS 926 26 488
Chat www.æresrelatertvold.no
E-post info.tvangsekteskap@redcross.no
Røde Kors-telefonen har taushetsplikt og du kan kontakte oss anonymt. 

ANDRE DU KAN SNAKKE MED

Rådgiver på skolen
Minoritetsrådgiver på skolen
Helsesøster
Kors på halsen
Ung.no
 

 
 
 
De aller færreste jenter og kvinner blør første gang de har sex.

Jente 15  Synes det er utrolig slitsom å hele tiden måtte lyve om de tingene jeg gjør på fritiden. Jeg har en kjæreste, men det kan jeg ikke fortelle familien. Familien mener at «bra jenter» ikke skal ha kjæreste før man blir gift. Derfor kan vi kun treffes på steder der det er lite folk og ringe hverandre i  hemmelighet. Hvis familien får vite sannheten, blir det kaos. De vil bli så skuffet over meg. Jeg vil føle at jeg har sviktet dem. De har så store forventninger til meg og min fremtid.

 

«Man gjør alt man kan for å slippe bråk og konflikter»
— Gutt 19
 
 

Gutt 19  Jeg kan ikke fortelle foreldrene mine at jeg er med kompiser ute på byen. Da blir det bare kaos hjemme. For foreldrene mine er det å gå på byen det samme som å være narkoman eller noe sånt. Derfor sier jeg heller at jeg har tatt på meg noen ekstravakter på jobben. Man gjør alt man kan for å slippe bråk og konflikter.